Warfarin a luštěniny


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Dieta při užívání Warfarinu

Zveřejněno dne 15.3.2019


Udávaný obsah vitaminu K v luštěninách se v odborných publikacích liší, proto je výhodnější si nastavit týdenní příjem luštěnin a ten pak pravidelně konzumovat. Vyrovnaný příjem luštěnin je zvlášť důležitý u lidí, kteří vyznávají některý z alternativních způsobů stravování a luštěniny u nich tvoří podstatnou část jídelníčku.

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.


Fazole a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K mají bílé druhy fazolí.

Hrách a Warfarin

Hrách patří mezi potraviny s významnějším obsahem vitaminu K. Pohybuje mezi 30 a 100 µg na 1 dávku.

Sója a Warfarin

Za luštěniny s vysokým obsahem vitaminu K je považována především sója a výrobky z ní.

Arašídy a Warfarin

Semena podzemnice olejné, tedy arašídy, patří mezi luštěniny, někteří lidé je však mylně zařazují mezi ořechy.

Obsah vitaminu K na 100 g potravin dle databáze USDA: 10–50 µg mají sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Doporučení: I když jsou luštěny uváděny obecně jako nevhodné potraviny, lze je v přiměřeném množství konzumovat. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu, ve 100 g najdeme přibližně 23 g bílkovin, složených sacharidů a vlákniny. Obsahují málo tuku a žádný cholesterol. V luštěninách se kromě mnoha minerálních látek nachází i značné množství vitaminů, především vitamin A a vitaminy skupiny B. Díky bílkovinám a vláknině luštěniny dobře zasytí, proto se s výhodou využívají i při hubnutí.

Chcete-li snížit obsah vitaminu K, zkuste do připravovaného pokrmu použít luštěniny v poloviční dávce. Za porci se považuje 100 g luštěnin (váženo ve vařeném stavu). Porce luštěnin může nahradit porci masa.

Některé druhy luštěnin vyžadují dlouhé namáčení a následně vaření. Když spěcháte, můžete použít i sterilované luštěniny. Stačí je pouze propláchnout studenou vodou. Pokud jsou ve slaném nálevu, použijte při vaření méně soli.

Kulinářské využití luštěnin je velmi široké, luštěniny lze podávat jako samostatný pokrm nebo jako součást polévek, salátů, pomazánek či zapékaných jídel.

K běžnému zeleninovému salátu stačí přidat několik lžic vařených nebo sterilovaných luštěnin.

Nadýmavé účinky je možné zmírnit tak, že luštěniny namočíte přes noc do vody a použitou vodu před vařením vylijete a dáte novou.

Vitamin K je pro náš organismus důležitý, i když v malém množství. Proto jsou u některých potravin nebo nápojů vypočítány maximální možné denní dávky. Je tedy nutné dodržovat i pravidelné množství konzumovaných luštěnin.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Rido

odkaz na článek

Facebook Twitter Pinterest email tisk

. Warfarin a luštěniny [online]. Warfarin-dieta.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 24 lidí.


přidejte sem svůj komentář

Něco není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

články k tématu warfarin a ananas
klíčová slova
warfarin luštěniny hrách čočka fazole sója arašídy doporučení dávka