Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  

Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

 


Aktualizováno:

Nové léky na ředění krve

Eliquis (apixaban) je lék na ředění krve, který se používá k prevenci a léčbě krevních sraženin, včetně zdravotních stavů, jako je žilní tromboembolismus, plicní embolie a hluboká žilní trombóza, a také k prevenci mrtvice a krevních sraženin spojených s fibrilací síní.
Mnoho lidí ví o starém dobrém léku na ředění krve Warfarinu a o tom, jak je třeba se s Warfarinem vyhýbat určitým potravinám. Co ale dělají potraviny s novějším antikoagulantem Eliquis? Pojďme se na to blíže podívat.
Neexistují žádné konkrétní potraviny, kterým byste se měli vyhýbat, když užíváte Eliquis. Přesto u některých potravin je třeba dávat si větší pozor.

Jak Eliquis funguje

Eliquis je ředidlo krve/antikoagulant, který působí tak, že blokuje faktor Xa, což je srážecí faktor v naší krvi, který napomáhá tvorbě sraženin. Lék bývá někdy označováno jako inhibitor faktoru Xa. V naší krvi je mnoho faktorů srážení krve a faktor Xa je jedním z hlavních.

Eliquis je k dostání v dávce 2,5 mg a 5 mg a užívá se dvakrát denně.

Na rozdíl od staršího léku na ředění krve Warfarin není při užívání přípravku Eliquis vyžadováno sledování PT/INR (protrombinový čas/mezinárodní normalizovaný poměr).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Eliquis a vitamín K

U Warfarinu platí, že potraviny bohaté na vitamín K mohou snížit jeho účinnost, protože tento lék blokuje účinky vitamínu K v krvi. Apixaban (aktivní složka přípravku Eliquis) se však nespoléhá na srážecí dráhu závislou na vitamínu K, ale působí na srážecí faktor Xa. V důsledku toho se hladiny a účinnost Eliquis nemění příjmem vitaminu K z potravin, jako je špenát, brokolice, kapusta, růžičková kapusta a je tedy možné je konzumovat bez omezení.

Mnoho pacientů léčených Eliquisem má nějaké základní srdeční onemocnění. Strava bohatá na ovoce, zeleninu a ořechy je proto u těchto pacientů preferována před červeným masem, rychlým občerstvením a rafinovanými cukry.

Eliquis - co nejíst

Existují 2 potraviny, kterým je třeba se vyhnout s léky na ředění krve.

Naštěstí se neprokázalo, že by Eliquis měl špatnou interakci s jakýmikoli potravinami. Obvyklé viníky, pokud jde o interakce mezi potravinami a léky na ředění krve, jako je listová zelená zelenina, grapefruitový džus, brusinkový džus, káva a mátový čaj, si můžete užívat během užívání Eliquisu bez omezení.

Omezte kofein

Mezi Eliquisem a kofeinem nedochází k žádné přímé interakci. Mnoho pacientů užívajících přípravek Eliquis však také trpí onemocněním koronárních tepen a tito pacienti mají často svým lékařem omezen příjem kofeinu. Navíc se pacientům s fibrilací síní často doporučuje, aby se kofeinu úplně vyhýbali. Pokud máte obavy ohledně kofeinu a Eliquis, poraďte se se svým lékařem.

Omezte potraviny s vysokým obsahem tuku

Strava s vysokým obsahem nasycených tuků, červené maso a rychlé občerstvení mají tendenci podporovat tvorbu tukových plaků v cévách, což může zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Obezita také zvyšuje riziko krevních sraženin a mrtvice. Pacienti s nadváhou nebo obezitou se stravou s vysokým obsahem tuků jsou titíž pacienti, kteří pravděpodobně skončí na Eliquisu. Proto přejděte na zdravou stravu s ovocem, zeleninou, ořechy a rozpustnou vlákninou. Bylo prokázáno, že rozpustná vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi, což může snížit riziko aterosklerózy (usazování tuku) v cévách.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Byliny a doplňky stravy s Eliquisem

Vzhledem k tomu, že bylinky a doplňky nejsou regulovány Státním ústavem pro kontrolu léčiv, jako jiné léky na předpis, může být obtížnější získat kvalitní údaje o potenciálních interakcích mezi rostlinnými léky a léky na předpis. Vždy je dobré vyhledat lékařskou poradu, než začnete užívat bylinné nebo vitamínové doplňky. Nejen, že rostlinné léky mohou interagovat s léky na předpis, ale mohou být také nebezpečné, pokud máte nějaké problémy s játry nebo ledvinami.

Existují určité údaje, že zázvor, ginkgo biloba, kurkuma a některé čínské bylinky mohou mít za následek zvýšené riziko krvácení v kombinaci s léky na ředění krve, jako je Eliquis. Kromě toho může třezalka tečkovaná snížit účinnost Eliquisu.

Je také velmi důležité být opatrný při užívání léků, jako je ibuprofen, naproxen (Naprosyn) a diklofenak (tablety), které jsou souhrnně označovány jako nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), při užívání přípravku Eliquis a jsou k dostání volně bez lékařského předpisu. NSAID a Aspirin budou mít za následek vyšší riziko krvácení v kombinaci s antikoagulancii, jako je Eliquis.

Eliquis a alkohol

Není známa žádná interakce mezi Eliquisem a alkoholem.

Alkohol i přípravek Eliquis však mohou zvýšit riziko krvácení. (Tyto dvě látky mohou zabránit srážení krve.) To znamená, že pití alkoholu během užívání přípravku Eliquis může dále zvýšit riziko krvácení.

Pokud pijete alkohol, poraďte se se svým lékařem. Mohou vám poradit, zda existuje bezpečné množství k pití během užívání přípravku Eliquis.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Eliquis s jinými léky

Před zahájením léčby přípravkem Eliquis informujte svého lékaře a lékárníka, které léky na předpis, volně prodejné a jiné léky užíváte. Sdílením těchto informací s nimi můžete pomoci předejít možným interakcím.

Máte-li otázky týkající se lékových interakcí, které vás mohou ovlivnit, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

Zde je tabulka léků, které mohou interagovat s Eliquisem. Lékaři nesmí předepisovat Eliquis s těmito léky. Mějte na paměti, že tato tabulka nezahrnuje všechny léky, které mohou interagovat s Eliquisem.

Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID)

Jde o léky proti bolesti, přičemž některé z nich jsou volně prodejné bez lékařského předpisu a mohou zvýšit riziko nežádoucích účinků přípravku Eliquis. Jde o tyto léčivé látky:

  • ibuprofen;
  • naproxen;
  • diklofenak.

Léky na ředění krve

  • Heparin;
  • Warfarin;

Protidestičkové léky

  • aspirin;
  • klopidogrel;
  • tikagrelor;
  • prasugrel.

Trombolytické léky

  • altepláza;
  • retepláza;
  • tenektepláza.

Selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI)

  • citalopram může zvýšit riziko nežádoucích účinků přípravku Eliquis.

Inhibitory zpětného vychytávání serotoninu-norepinefrinu (SNRI)

  • desvenlafaxin může zvýšit riziko nežádoucích účinků přípravku Eliquis.

Některá antimykotika

  • itrakonazol;
  • ketokonazol;
  • ritonavir.

Některé záchvatové léky

  • fenytoin;
  • karbamazepin - může způsobit, že Eliquis bude méně účinný než obvykle;
  • rifampin - může způsobit, že Eliquis bude méně účinný než obvykle.

Vedlejší účinky Eliquisu

Při užívání léků na ředění krve je důležité dávat si pozor na známky gastrointestinální ztráty krve, což je závažný vedlejší účinek přípravku Eliquis a potenciálně život ohrožující. Dvě hlavní věci, na které je třeba dávat pozor, jsou červená krev buď ve stolici nebo na stolici, a černá stolice.

Červená krev buď smíchaná se stolicí nebo pocházející z konečníku, obvykle naznačuje, že něco krvácí ve vašem tlustém střevě (tlusté střevo). Černá stolice obvykle naznačuje, že něco krvácí ve vašem horním GI traktu, jako je váš jícen, žaludek nebo horní část tenkého střeva. Pokud zaznamenáte některý z těchto dvou příznaků, okamžitě zavolejte svého lékaře.

odkaz na článek

. Co se nesmí jíst a pít na Eliquis [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Poúžití leku eliqist s přípravkem atlet

 Rouha Václav

Dobrý den prosím o sdělení zda je možné když uživám eliquis 2x denně 5mg zda je možná kura přípravkem atlet na klouby a přeji pěkný

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

 Alena Rubínová

Dobrý den ! Ve svých 75 letech užívám vícero léků. Jsem po onkol.operaci jazyka a s tím souvisí i problémy s polykáním. Léky užívám vždy např. v jogurtu, pudinku ap. Velmi mne zajímá, zda mohu současně užívat eliquis a enelbin při jednom jídle ? Obvykle mám pocit po jednom jogurtu velké plnosti v krku a čekám alespoň l hodinu na další lék. Prosím o sdělení, zda mohu tyto dva léky brát současně. Děkuji. Rubínová

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Eliquis 5 mg a alkohol

 sylva

Začala jsem užívat místo Warfarinu od pátku Eliquis 5 mg a v neděli
jsem pozvaná na párty. Ráda bych věděla, jestli mohu aspoň l skleničku
vína na přípitek nebo raději vinný střik, nebo vůbec alkohol ne. Děkuji
moc předem za Vaši informaci a jsem s pozdravem Drábková.

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Eliquis a bolest hlavy, migréna

 Petra

Hezký den, uživám lék eliquis 5 mg dvakrát denně na krátkou hlubokou podkolenní trombozu (z dlouhého ležení u covidu a zápalu plic). Po léku mám nesnesitelné migrény, hlava bolí nepřetržitě 15 dnů. Mám s lékařem přejít na warfarin, u kterého údajně bolesti hlavy nebývají? Nebudu moci jíst řadu věcí, vím. Nebo jsou i jiné léky, kde toto není hlavním vedlejším účinkem? V lékárně mi potvrdili, že eliquis někdy dělá ostré bolesti hlavy. Navíc užívám venlafaxin a s tímto lékem by se prý neměl.

Nemohu celou léčbu vyměnit za:
kajenský pepř, vitajin C, česnek v tabletách, skořici, zázvor, kari, kurkumu, mátu, oregano, papriku, hroznové víno a borůvky?
Děkuji. Petra, 45 let.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS