Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  

Náhrada za lék Warfarin

 


Aktualizováno:

Nové léky na ředění krve

Warfarin je lék, který brání nežádoucímu srážení krve v cévách. Užívají ho pacienti se srdeční arytmií, takzvanou fibrilací síní, pacienti s umělou srdeční chlopní, pacienti po plicní embolii nebo žilní trombóze. V poslední době je Warfarin předepisován i pacientům po úrazech dolních končetin jako prevence tromboembolické nemoci (ucpání žil na nohách a ucpání plicních cév).

Nový lék místo Warfarinu

Ekvivalent Warfarinu neexistuje. Léků na ředění krve je sice více, ale každý produkt působí na krev jinak – buď ovlivňuje například srážlivost destiček, nebo v krvi působí na některý z takzvaných vnitřních faktorů (vnitřních faktorů krevního srážení je celkem 13) a tím významně ovlivní celý složitý proces srážení. Srážlivost krve tak jednotlivé typy léků ovlivňují jiným mechanismem. Jednotlivé léky mají také jiné indikace. Alternativa za lék Warfarin existuje a je jich celá řada. Předepisují se na úzký okruh diagnóz týkajících se většinou operací srdce. Jedině tehdy je hradí pojišťovna. Cena je vysoká v řádech tisíců Kč. Jejich nevýhodou je, že na ně neexistuje – na rozdíl od Warfarinu – antidotum. Což znamená, že jedinec při větším úrazu může klidně vykrvácet, protože nelze snížit rychle účinek těchto léčiv. U Warfarinu stačí injekce antidota a jeho účinek se okamžitě neutralizuje.

Existují i bezpečnější alternativy, třeba novější Pradaxa, Xarelto a Eliquis. Mimo to existují i heparinové přípravky. Působí ale jiným mechanismem a předepsat je může jen odborný lékař.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lék na ředění krve Xarelto

Xabany (například lék Xarelto) jsou nová léčiva, která mají potenciálně fungovat lépe než Warfarin. U těchto léků je důležité se přísně držet pokynů lékaře a brát je tak, jak je vám sděleno, protože v opačném případě hrozí selhání léčby. U Warfarinu to bylo také důležité, ale ne tolik, jako u těchto xabanů. U zmiňovaných léčiv hrozí riziko slizničního krvácení (z nosu, v trávicím traktu). Když je u pacienta vyšší výskyt těchto krvácení, tak se může uvažovat o změně léčby, popřípadě vrácení se k Warfarinu. Při dobré toleranci léku je možná trvalá náhrada za Warfarin, ale je to velmi individuální. Důležitá je dobrá komunikace s lékařem. Ale pozor, xabany mohou aktivovat inhibici jaterních enzymů, takže je nutné být na pozoru při kombinaci s jinými léky (i s těmi banálními). Informujte tedy vždy svého lékaře.

Nejzávažnějším nežádoucím účinkem Warfarinu oproti léku Xarelto je krvácení. Riziko krvácení se zvyšuje se zvyšující se hodnotou INR. Pokud se u vás objeví jakýkoli z následujících příznaků, kontaktujte neprodleně lékaře.

Nebezpečné symptomy:

  • nadměrná tvorba modřin bez zjevné příčiny;
  • zvracení s příměsí krve;
  • neobvyklé bolesti hlavy;
  • abnormálně silné menstruační krvácení nebo vaginální krvácení mimo cyklus.

Pokud si plánujete koupit volně prodejný lék nebo doplněk stravy, sdělte vždy lékárníkovi či farmaceutickému asistentovi, že užíváte Warfarin. Jen tak vám může pomoci vybrat přípravek, který pro vás bude vhodný.

Ačkoli většinou není nutné měnit stravovací návyky, měli byste vědět, že příliš vysoký, nízký nebo kolísavý příjem vitamínu K potravou může vést ke komplikacím léčby Warfarinem. Neměňte výrazně složení ani množství stravy, dbejte na její pestrost a vždy jezte od každého druhu jídla spíše menší množství. Stejné doporučení platí pro nápoje. Vyvarujte se také potravin, které mají velmi kolísavý obsah vitamínu K, jako je kysané zelí či jiná kvašená zelenina. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K (špenát, kapusta, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty, květák, brokolice a jiné) nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyřazovat, ale jejich příjem by měl být vyrovnaný.

Výhoda Warfarinu: Warfarin se nevylučuje do mateřského mléka, kojení během léčby je tedy možné.

Je lepší Warfarin, nebo Pradaxa?

Předepisování léků místo Warfarinu je omezeno na kardiology a internisty. Ti musí pro pojišťovnu zdůvodnit, proč léky zaměnili. Pradaxa a podobné léky mají celkem vysoké ceny, proto je pojišťovny hlídají. Pradaxu 100% za jiný lék nahradit nelze. V některých případech lze použít například přípravek Xarelto, který však obsahuje trochu jinou účinnou látku. Jsou to léky, které se používají k prevenci tvorby krevních sraženin.

U běžné populace, která nemá jiná onemocnění, je riziko krvácení při správném užívání Pradaxy malé. Větší riziko krvácení je u starší populace (více léků užívaných současně, horší funkce ledvin, nesprávné užívání léku) a u pacientů s nedostatečností ledvin (lék se vylučuje ledvinami a při jejich nedostatečnosti se lék v krvi hromadí, z toho vyplývá větší riziko krvácení). Riziko spontánního krvácení je minimální. Spíše hrozí krvácení, takže pokud byste utrpěli nějaký úraz (pozor zejména na úraz hlavy), vyhledejte ihned lékaře.

Nové léky na ředění krve, které nahrazují Warfarin, musí být předepisovány lékařem s interní nebo kardiologickou odborností. Každý lék má přísná preskripční omezení, která daný nemocný musí splňovat, aby mu byl lék předepsán, a tudíž není možné obecně zhodnotit, zda je Warfarin nebo Pradaxa lepší. Jde o individuální stav.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bylinky místo Warfarinu

Existuje celá řada přírodních produktů, které ovlivňují krevní srážlivost v tom smyslu, že ji snižují. Z nejběžnějších jde o obyčejnou vodu, vitamín C, zelený i černý čaj, kajenský pepř, česnek, cibuli, kurkumu, kopr, hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, ginkgo bilobu a vitamín B6. Pokud jste zdraví, konzumací těchto produktů rozhodně chybu neuděláte, naopak snížíte riziko mrtvice a infarktu.

Warfarin a jeho alternativy jsou velmi účinné léky na ředění krve. Bylinky nikdy nedosáhnou jejich účinku a ani není možné srážlivost krve tak dobře regulovat při užívání bylinek jako při užívání Warfarinu.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Telegr

odkaz na článek

. Náhrada za lék Warfarin [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Náhrada za lék Warfarin

 vladimir kocvelda

A co NOAH?? Mam umele chlopne, defibrilátor, po injekci na covid jsem prodelal krváceni do mozku, z toho vznikla epilapsie. rok jsem pichal injekce do bricha a opet mi nasadili warfarin. Bojim se opetovane mozkove mrtvice

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Vessel due f 250-lsu

 Ivana Eliasova

Chci se zeptat,zda musím při užívání léků vessel due f 250 Lsu držet dietu,jako při užívání warfarinu,který mi předepsal pan doktor.dekuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Už bez xarelta

 Ondřej

Dobrý den, v roce2008 jsem prodělal žilní trombozu ,lýtko,léky na ředění jsem neužíval, následkem toho 2018 znovu tromb v lýtku, následně masivní plicní embolie, ale že nebyla nějak nebezpečná. Po ni jsem začal poctivě a opravdu každý den užívat xarelto, nyní xarelto 20mg které si dělím na polovinu, takže spíš 10mg, vše po konzultací a odběrů s doktorem.. Proč ale píšu, jsem mimo a léky mi došly, takže jsem od včera neměl.Mohu takhle fungovat několik dní až týden, pokud na sobě nebudu nic pozorovat? děkuji za odpověď, vím že je riskuju ale prostě nemám teď možnost..:-(

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Náhrada za lék Warfarin

 Ladislav

Jestli tomu dobře rozumím. Při výměně chlopně za mechanickou chlopenní protesu nelze zaměnit WARFARIN za jiný lék? Třeba PRADAXU? I když by mi to pojišťovna proplatila?

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Kontrindikace

 Jarmila

Prosím o sdělení zda můžu užívat Bifolak forte nebo Enterol když beru Warfarin a Omeprazol. Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Eliquis a otoky nohou

 Darja

Dobrý den, prosím maminka užívá Eliquis na ředění krve a každý den má otecene nohy a dělají se jí červené skvrny na rukách, domnívám se, že ji praskají žilky, pravděpodobně hodně naředěná krev. Může jí to ublížit? Děkuji za odpověď. Řehořková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Resekce horních 5 zubů a následně vytvoření celkově snímatelné zubní protézy

 Dagmar Budíková

Dobrý den, mám k vám dotaz. 21.3.19 mi bude provedena resekce 5 zubů v horní čelisti a následně mu bude dána provizorní protéza, za vytržení zubů a za náhradní protézu mám zaplatit 5.OOO,--Kč , jsem u VZP, stálá protéza, je hrazena zdrav.pojišťovnou, náhradní mi zůstává. Také beru roky Warfarin 5- l tabl.denně, mám Leydenskou mutaci.Můj dotaz:
1. kolik dní před resekcí musím vysadit Warfarin- bylo mi řečeno,že týden? Zdá se mi to dlouhá doba, podle INR po 4 dnech vysazení mi budou dány injekce-tj.3 dny před resekcí- je to správně?
2.cena 5.OOO,--je v pořádku, nikde jsem nenašla ceník, záleží na stomatologovi, ten určuje cenu? Náhradní zubní proteza je nutná? proč nedostanu hned protezu hrazenou zdrav.pojišťovnou?
3. kolik by byla cena inplantátů těch 5 zubů na čepy do dásní, je mi 7O let, kolik let by mi to vydrželo, moje rozhodnutí na celkovou protézu je správné?

Děkuji vám za odpověď a jsem s pozdravem Budíková D.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS