Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  

Eliquis a káva

 


Aktualizováno:

Nové léky na ředění krve

Eliquis, antikoagulant, působí tak, že inhibuje srážecí faktor Xa.

Mezi kofeinem a Eliquisem nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem, pokud zaznamenáte nějaké zvláštnosti po pití kávy.

Při užívání Eliquisu nejsou žádné konkrétní potraviny, kterým byste se měli vyhýbat, ale lidé s kardiovaskulárními problémy by se měli vyhýbat kávě a potravinám s vysokým obsahem tuku, například smetaně do kávy.

Eliquis a káva

Mezi Eliquisem a kávou s kofeinem nedochází k žádné přímé interakci. Ale pozor! Mnoho pacientů užívajících přípravek Eliquis však také trpí onemocněním koronárních tepen a tito pacienti mají často svým lékařem nařízeno omezení příjmu kofeinu. Pacientům s fibrilací síní se často říká, aby se kofeinu úplně vyhýbali. Pokud máte obavy ohledně kofeinu a Eliquisu, poraďte se se svým lékařem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Onemocnění koronárních tepen a káva

Onemocnění koronárních tepen patří mezi častá onemocnění pacientů užívajících Eliquis. I když mezi Eliquisem a kávou není žádná interakce, tak pro pacienty s tímto onemocněním by bylo lepší se kávě vyhnout. Proč?

V 60. letech byla káva považována za rizikový faktor pro onemocnění koronárních tepen a pozdější výzkum naznačil, že srdce může poškodit pouze silná spotřeba kávy (více než pět nebo šest šálků denně).

Fibrilace síní a káva

Nepravidelný srdeční rytmus a fibrilace síní je časté onemocnění pacientů léčících se s Eliquisem. Mezi Eliquisem a kávou není známá žádná interakce, ale pacienti s těmito problémy by se kávě měli vyhnout a nebo alespoň omezit její konzumaci.

Výzkumy naznačují, že kofein není příčinou abnormálního srdečního rytmu nebo fibrilace síní a pití čtyř až pěti šálků čaje nebo kávy denně by také nemělo zvýšit riziko rozvoje koronární srdeční choroby.

Účinek kofeinu se však bude mezi lidmi lišit. Někteří zjišťují, že je ovlivňuje více než ostatní a mohou mít pocit, že zhoršuje některé příznaky, jako je bušení srdce.

Pokud pijete hodně čaje nebo kávy nebo se je jen snažíte omezit, použití bezkofeinových verzí může být dobrou alternativou. Bylinné čaje, jako je máta peprná a zázvor, jsou obvykle bez kofeinu, ale zelený čaj kofein obsahuje. A pokud přecházíte na bylinkové čaje, dejte si pozor na lékořici jako přísadu – při větším množství může zvýšit krevní tlak.

Pokud se rozhodnete vyhnout se kofeinu, nezapomeňte, že je i v dalších potravinách a nápojích, včetně čokoládových tyčinek, horké čokolády, kolových a energetických nápojů a některých sportovních nápojů a gelů.

odkaz na článek

. Eliquis a káva [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS