Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  

Potraviny nevhodné při ředění krve

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Poslední revize:

V našem článku se budeme věnovat Warfarinu a významu vitamínu K pro tento druh léčby. Mnoho lidí si uvědomuje, že mezi Warfarinem a vitamínem K existuje vztah, ale často tomuto vztahu plně nerozumí. Co tedy potřebujete vědět o vitaminu K a Warfarinu? Nejdříve si vysvětlíme vliv vitamínu K na srážení krve. Pak se podíváme na to jak vitamín K přímo ovlivňuje srážení krve a vysvětlíme si, jestli je třeba úplně vyřadit nevhodné potraviny při Warfarinu.

Warfarin a vitamín K 

Nejdříve je třeba vysvětlit roli vitamínu K při srážení krve. Játra používají vitamín K k tvorbě speciálních proteinů srážejících krev. Vitamín K má přímý vliv v procesu srážení krve. Čím více bude dostupného vitamínu K, tím více bude vyrobeno speciálních proteinů. Warfarin působí proti vitamínu K. Konkrétně Warfarin snižuje schopnost jater využívat vitamín K k produkci normálně fungujících forem proteinů srážejících krev. Díky tomuto snížení schopnosti jater využívat vitamín K k produkci normálně fungujících forem proteinů srážejících krev, tak Warfarin snižuje riziko tvorby krevní sraženiny.

výběr z naší tvorby

Vitamín K a srážlivost krve

Jak denní příjem vitaminu K ovlivňuje terapii Warfarinem? Významná změna v příjmu vitaminu K může vést k významné a potenciálně nebezpečné změně INR. INR je test používaný k měření účinku Warfarinu a k úpravě dávky Warfarinu. Pokud se například sníží množství vitaminu K ve stravě, INR se zvýší. Také snížení množství vitaminu K ve stravě může ztížit zvládnutí léčby Warfarinem. U pacientů, kteří mají nízký příjem vitaminu K, bylo zjištěno větší kolísání INR.

Dieta a Warfarin

I při léčbě Warfarinem je vhodné jíst zelenou zeleninu v přiměřeném množství. Úplné vyřazení z jídelníčku takzvaných nevhodných potravin má opačný účinek.

U Warfarinu se přeci musí omezovat vitamín K, tak proč by dieta s nízkým obsahem vitamínu K měla ztěžovat zvládnutí mého INR?

Předpokládejme, že držíte dietu s extrémně nízkým obsahem vitamínu K. Nyní předpokládejme, že jednou v noci, v rámci zdravé večeře, sníte špenátový salát. Špenátový salát má vysoký obsah vitamínu K, takže jste právě zvýšili svůj příjem vitamínu K sedminásobně. Vzhledem k tomu, že vaše strava obsahuje tak nízký obsah vitaminu K, představuje toto nárazové zvýšení příjmu vitaminu K obrovskou změnu v příjmu tohoto vitaminu. Když držíte příliš přísnou dietu s nízkým příjmem vitamínu K, tak taková konzumace špenátového salátu zvýší příjem vitamínu K o 50 %. Výsledkem tohoto výrazného zvýšení vitaminu K bude výrazný pokles vašeho INR. Když ale držíte dietu s doporučeným příjmem vitaminu K. Při konzumaci špenátového salátu jste možná zvýšili svůj denní příjem vitaminu K, ale místo zvýšení příjmu o 50 %, jste ho zvýšili pouze o 5 %. Pointa je, že pokud je vaše strava extrémně chudá na vitamín K, pak jakékoli změny v příjmu vitaminu K představují velké výkyvy v příjmu vitaminu K, což se může promítnout do velkých výkyvů ve vašem INR.

výběr z naší tvorby

Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin

Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.

Vitamín K v potravinách

Abyste si udrželi stálý příjem vitaminu K, musíte vědět něco o obsahu vitaminu K v potravinách, které jíte. Zelená zelenina, zejména listová zelenina, a některé oleje mají vysoký obsah vitamínu K. Musíte je hlídat a jíst jich během každého týdne stejné množství. Většina ovoce, masa, mléčných výrobků a obilnin - cereálií má nízký obsah vitamínu K. Nemusíte je hlídat a můžete jich sníst kolik chcete. Jaký je obsah vitamínu v jednotlivých potravinách, se můžete dozvědět v obsahu těchto stránek. A nebo se nás můžete zeptat v diskuzi pod článkem na konkrétní potravinu.

výběr z naší tvorby

Komunikace s lékařem

Pravděpodobně to nejlepší, co můžete udělat, abyste svému antikoagulačnímu lékaři pomohli efektivně řídit vaši Warfarinovou terapii, je sdělit mu jakékoli změny ve vašem životě, které by mohly ovlivnit účinky Warfarinu. Měli byste informovat svého lékaře o všech dietních změnách, které chcete provést, právě ještě před jejich provedením. Podle toho s vámi lékař naplánuje kontrolní měření srážlivosti krve a ověří se tak správné a zdraví neohrožující účinky léčby.

odkaz na článek

. Potraviny nevhodné při ředění krve [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.


Zajímavé články

Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS