Warfarin a kedlubna


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Vitamín K v potravinách

Zveřejněno dne 10.5.2019


I při léčbě Warfarinem je důležitá pestrost a vyváženost stravy, včetně dostatečného příjmu ovoce a zeleniny. Užíváte-li lék obsahující účinnou látku warfarin, přečtěte si vždy příbalovou informaci. Dodržujte rovněž pokyny svého ošetřujícího lékaře. A jak je to s kedlubnou, když berete Warfarin? Tak to se dozvíte v tomto článku.

Warfarin a vitamin K

Warfarin je látka, která zpomaluje srážení krve a snižuje riziko vzniku krevní sraženiny (trombu) uvnitř srdce a cév nebo na povrchu náhrad z umělého materiálu (například umělé srdeční chlopně). Působí tak, že blokuje účinek vitaminu K, který je v těle mimo jiné nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů, tedy látek, které se podílejí na srážení krve (koagulaci). Při vyšší dávce léku může dojít ke krvácení. Proto je důležité brát Warfarin přesně podle doporučení lékaře.


Patří kedlubna mezi potraviny, které se nesmí jíst při užívání Warfarinu?

Kedlubna patří mezi zeleninu se středním obsahem vitaminu K. Do této skupiny patří: luštěniny, rajčata, papriky, okurky, kedlubny a další zelenina s výjimkou kořenů mrkve, petržele a celeru. V současné době se doporučuje zařazovat uvedené potraviny s ohledem na výjimky do stravy pravidelně, a to v množství podle vašich zvyklostí. Osvědčilo se rovněž dodržování týdenních rozpisů oblíbené zeleniny.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© thebitten

odkaz na článek

Facebook Twitter Pinterest email tisk

. Warfarin a kedlubna [online]. Warfarin-dieta.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 6 lidí.


přidejte sem svůj komentář

Něco není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
klíčová slova
warfarin kedlubna vitamin k krev krvácení