Warfarin, jeden z nejužívanějších léků současnosti, brání nadměrnému srážení krve. Jeho účinek je významně ovlivňován i stravou. Nebezpečné mohou být především potraviny s vysokým obsahem vitaminu K. Během léčby Warfarinem byste měli denně užívat stejné množství vitaminu K. Doporučuje se, aby dospělí denně dostávali 90 mikrogramů vitaminu K.
Může se jíst čočka při Warfarinu
Pokud byla jedinou věcí, kterou jste dnes jedli, čočka vařená se solí, tak byste museli sníst skoro 27 šálků této potraviny, abyste dosáhli 100 % doporučené denní hodnoty vitaminu K, což je 90 mcg.
Abyste dosáhli 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste sníst přes 13 šálků vařené čočky se solí.
A museli byste sníst skoro 7 šálků vařené čočky se solí, abyste získali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního vitamínu K.
Vařená čočka se solí o množství 1 šálku obsahuje 3,33 mcg vitaminu K.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Gume
Mgr. Světluše Vinšová
Je registrovaná zdravotní sestra. Vystudovala Univerzitu Jana Amose Komenského v Praze - obor Andragogika. Ve volných chvílích píše články o zdraví, zdravém životním stylu a vaření. Kromě toho se intenzivně věnuje zdravotnictví. Do jejího volného času neodmyslitelně patří rodina, příroda, zahrada a cestování. Pokud si vyšetří trochu času, bere si do ruky literaturu převážně historickou. A když je třeba trochu více peněz, dělá projekty pro farmaceutické firmy.
odkaz na článek
VINŠOVÁ, Světluše. Warfarin a čočka [online]. Warfarin-dieta.cz, 2019-01-31. Dostupné online.
přidejte sem svůj komentář
Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.