Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  

Warfarin a maso

Užíváte-li lék Warfarin, měla by být vaše strava chutná, pokrmy raději jednoduché, ne příliš tučné ani sladké. A především příjem vitaminu K vyvážený, což znamená nekonzumovat nárazově velké množství zeleniny najednou, spíše ji rovnoměrně rozvrhnout na více porcí za týden tak, aby množství vitaminu K v potravě nebylo příliš velké a hlavně, aby bylo konstantní. Kolísání příjmu vitaminu K totiž způsobuje kolísání účinku látky warfarin. Naopak pokud je příjem vitaminu K v potravě konstantní, lze tomu přizpůsobit dávku warfarinu.

Vitamin K v mase

Maso patří do skupiny potravin s kolísavým obsahem vitaminu K, protože záleží na typu krmiva, které zvíře dostávalo. Jestliže se drůbež nebo skot pasou na pastvinách nebo dostávají zelené krmivo, obsahuje jejich maso více vitaminu K. V současné době se preferuje maso z farem, ale v tomto případě je bezpečnější maso z velkochovů. Za relativně bezpečné z hlediska obsahu vitaminu K je považováno vepřové maso. Ale aby se vyhovělo i požadavkům na antisklerotickou dietu, mělo by být vždy vybíráno pouze libové maso. Za jednu porci masa se považuje 100 g masa (váženo v syrovém stavu). Denní příjem masa by se měl pohybovat mezi 1–2 porcemi.



Warfarin a hovězí maso

Základní doporučení:

  • Vždy si vybírejte libové maso, roštěnou, libové zadní/přední a podobně.
  • Před tepelnou úpravou z masa odstraňte viditelný tuk, z drůbeže odstraňte kůži.
  • Mytí masa před tepelnou úpravou se nedoporučuje.
  • Maso před tepelnou úpravou nesolte ani nekořeňte. Nejvhodnější je maso nasucho nebo na malém množství tuku opéct a teprve pak dochucovat.
  • Nejvhodnějším způsobem tepelné úpravy masa je opékání, dušení nebo vaření.


Warfarin a kuřecí maso

Vzhledem k nestabilnímu množství vitaminu K v drůbežím mase je výhodnější maso přidávat do jídelníčku v menším množství a potřebné bílkoviny doplnit například sýrem.



Losos a warfarin

Ryby mají nízký obsah vitaminu K. Obsah vitaminu K v lososovi je uveden v μg/100 g v průměru 0,3, minimum 0,1 a maximum 0,5. Ovšem pozor na omega-3 mastné kyseliny. Při užívání warfarinu byste se omega-3 kyselinám měli raději vyhýbat. Rybí tuk, respektive omega-3 mastné kyseliny ovlivňují agregaci trombocytů a způsobují alteraci fibrinolýzy, to znamená, že mohou zvyšovat riziko krvácení. A losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je bláhové.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Hautala

odkaz na článek

. Warfarin a maso [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek napsala zdravotní sestra Mgr. Světluše Vinšová.

Tento web neposkytuje léčitelské služby. Viz další informace.

Lidé také čtou

Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU