Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  

Warfarin a ryby

 


Aktualizováno:

Dieta při užívání Warfarinu

Maso z ryb obsahuje jen velmi málo vitamínu K. Konzumace ryb tedy nijak nenaruší léčbu Warfarinem, který je háklivý právě na tento vitamín. V souvislosti s rybami a Warfarinem je třeba zmínit omega 3 mastné kyseliny, které se vyskytují v rybím tuku. Rybí tuk je možné zkonzumovat přímo v pokrmu z tučných ryb a nebo prostřednictvím doplňků stravy s rybím olejem. U pacientů na Warfarinu, kteří užívají velké dávky rybího oleje 6 gramů denně, se může vyvinout zvýšené riziko krvácení, zvláště pokud jsou starší.
Mechanismus účinku mastných kyselin s dlouhým řetězcem v rybím tuku není dobře pochopen, ale předpokládá se, že omega 3 mají protidestičkové a antikoagulační vlastnosti. Několik studií prokázalo zvýšení doby srážlivosti krve již při dávkách 2 gramy rybího oleje denně. Rybí tuk neovlivňuje jen Warfarin, ale stejné vlastnosti má i při kombinaci s aspirinem.
Rybí tuk je bezpečný jako doplněk stravy v dávkách nižších než 3 g/den. Pacienti, kteří používají doplněk omega 3 pro srdeční indikace nebo léčbu hypertriglyceridémie, však mohou být léčeni vyššími dávkami, ale pod dohledem lékaře.

Vitamín K v mase

Většina masa, drůbeže a mořských plodů je bez vitamínu K nebo s nízkým obsahem vitamínu K a není tedy potřeba tyto potraviny nijak hlídat. Vepřové maso vitamín K neobsahuje, s výjimkou určitých druhů šunky, které obsahují jen stopová množství. 100 gramová porce libového hovězího masa a hovězí dršťky, ledviny, srdce a mozek jsou také bez vitamínu K.

Vitamín K je obsažen ve vnitřnostech, zejména játra ho obsahují nejvíce. Například 100 gramů husích jater obsahuje 369 mikrogramů vitamínu K, což je trojnásobné překročení denního limitu. Také hovězí játra jsou plná vitamínu K. 100 gramů hovězích jater obsahuje 106 mikrogramů vitamínu K, což je 100% denní dávky. Ani rybí játra nejsou výjimkou.

Vitamín K a ryby

Ryby, jako je losos, tuňák a krevety mají ve své svalovině bez tuku jen trochu vitamínu K, ale lehký konzervovaný tuňák v oleji obsahuje již 40 mikrogramů vitamínu K na porci 100 gramů, a to díky oleji, ve kterém je naložen.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rybí tuk a Warfarin

Rybí olej, omega-3 polynenasycená mastná kyselina, se skládá z kyseliny eikosapentaenové a kyseliny dokosahexaenové. Tato mastná kyselina může ovlivnit agregaci krevních destiček a/nebo koagulační faktory závislé na vitaminu K. Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit zásoby tromboxanu A(2) v krevních destičkách a také snížit hladiny faktoru VII. Ačkoli je tato kazuistika kontroverzní, ukazuje, že rybí olej může posílit antikoagulační účinky, pokud je podáván při léčbě Warfarinem [1].

Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Warfarinem se proto vždy poraďte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou vzácně zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Warfarin. Riziko narůstá se stoupající dávkou rybího tuku. Vyšší dávka než 3 gramy denně znamená zvýšené riziko. U dávky 6 gramů denně při léčbě Warfarinem je potvrzen případ krvácení do mozku [2].

Měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte jakékoli neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo máte jiné známky a příznaky krvácení, jako jsou

  • závratě;
  • červená nebo černá, dehtovitá stolice;
  • vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo zaschlé krve, která vypadá jako kávová sedlina;
  • těžká bolest hlavy;
  • slabost.

Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek. Nepřestávejte užívat žádné léky, aniž byste se nejprve poradili se svým lékařem.

Dieta při Warfarinu

Výživa a dieta mohou ovlivnit léčbu Warfarinem. Proto je důležité, abyste během léčby udržovali své vitaminové doplňky a příjem potravy stabilní. Například zvýšení hladiny vitaminu K v těle může podpořit srážení krve a snížit účinnost Warfarinu. I když není třeba se vyhýbat produktům, které obsahují vitamín K, měli byste udržovat konzistentní úroveň spotřeby těchto produktů.

Mezi potraviny bohaté na vitamín K patří:

  • hovězí játra,
  • brokolice,
  • růžičková kapusta,
  • zelí,
  • čekanka,
  • kapusta,
  • salát,
  • brukev,
  • petržel,
  • sójové boby,
  • špenát,
  • mangold,
  • tuřín,
  • řeřicha a další zelená listová zelenina.

Střední až vysoké hladiny vitamínu K se nacházejí také v dalších potravinách:

  • chřest,
  • avokádo,
  • okurka,
  • zelený hrášek,
  • zelený čaj,
  • řepkový olej,
  • margarín,
  • majonéza,
  • olivový olej,
  • sójový olej.

Nicméně i potraviny, které obsahují málo vitamínu K, mohou občas ovlivnit účinek Warfarinu. Existují zprávy o pacientech, kteří zaznamenali krvácivé komplikace a zvýšili INR nebo dobu krvácení po konzumaci těchto potravin:

  • velkého množství brusinkové šťávy,
  • manga,
  • grapefruitu,
  • grapefruitové šťávy,
  • extraktu z grapefruitových jadérek,
  • šťávy z granátového jablka.
Opět platí, že se těmto potravinám nemusíte úplně vyhýbat, ale může být vhodnější omezit jejich konzumaci, nebo alespoň zachovat stejné množství v týdenním souhrnu.

zdroje
[1]
[2]
odkaz na článek

. Warfarin a ryby [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS