Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  

Warfarin a sladkosti

 


Aktualizováno:

Dieta při užívání Warfarinu

Tyto bezpečné dezerty uspokojí každého mlsouna, i když užívá Warfarin. Tyto recepty na sladkosti totiž obsahují jen zanedbatelné množství vitamínu K a proto jejich konzumace není vzhledem k Warfarinu nijak omezena.
Sladkosti obecně obsahují jen zanedbatelné množství vitamínu K, takže i když užíváte Warfarin, můžete jíst sladkosti bez onezení.

Mléčná rýže

Receot je na 4 porce. Doba vaření je více než 5 hodin. Tento recept lze snadno namnožit a dobře vydrží v chladu 4-5 dní.

Ingredience

  • 6 litrů vody (a více podle potřeby);
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka;
  • 1 hrnek hnědé rýže;
  • 3 hrnky vody;
  • 4 lžičky javorového sirupu;
  • 1/4 lžičky mletá skořice;
  • 1/2 lžičky vanilkový extrakt;
  • 1/4 hrnku rozinek.

Postup

Vodu přiveďte k varu a umístěte do ní neotevřenou plechovku kondenzovaného mléka. Když se voda vaří, snižte plamen a vařte 5 hodin. Podle potřeby přidávejte vodu, aby byla hladina dostatečně nad plechovkou (asi litr každou hodinu).

Vyjměte plechovku a nechte vychladnout.

Přiveďte k varu 3 hrnky vody. Když se voda vaří, přidejte hnědou rýži. Snižte plamen a rýži částečně zakryjte. Vařte 35 až 40 minut, dokud se voda neodpaří. Přidejte kondenzované mléko, javorový sirup, skořici a vanilkový extrakt.

Vařte 20 minut. Často míchejte a upravte teplotu, aby se rýže nevařila příliš rychle.

Po 20 minutách přidejte rozinky a vařte 5 minut, dokud není pudink hustý a krémový.

Pokud chcete, aby rýže byla kašovitější, přidejte ještě 1/2 hrnku vody a vařte dalších 5 minut, dokud nebude mít rýže konzistenci, kterou chcete.

Před podáváním dobře vychlaďte.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Tvarohový dort

Cheesecake se zdá být tak komplikovaný, ale ve skutečnosti je to opravdu snadné. Skvělé na tomhle je, že ho můžete udělat na standardní pánvi, ale jednotlivé cheesecaky připravované ve formách na muffiny jsou ještě jednodušší. Nejtěžší je ušlehat bílky.

Pro tento recept můžete použít nízkokalorické sladidlo ze stévie, což je skvělá alternativa cukru. Karamelizovaná jablka vnesou do tohoto tvarohového dortu svou vlastní sladkost, která z něj dělá perfektní sváteční dezert.

Ingredience

  • 1 lžička másla;
  • 3 velká jablka Gala (oloupaná a nakrájená na kostičky);
  • 3/4 hrnku lískových ořechů;
  • 4 lžičky medu;
  • 250 g smetanového sýra se sníženým obsahem tuku (blok);
  • 1/2 hrnku zakysané smetany se sníženým obsahem tuku;
  • 1/2 hrnku sladké stévie;
  • 1 lžička mletá skořice;
  • 1/2 lžičky mletý muškátový oříšek;
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy;
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu;
  • 2 velká vejce (oddělená);
  • 1/8 lžičky soli.

Postup

Umístěte máslo do velké pánve na středně vysokou teplotu.

Přidejte jablka a vařte asi 10 až 15 minut. Často prohazujte a vařte, dokud jablka nezhnědnou a nezměknou.

Sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Předehřejte troubu na 150 °C.

Formu na muffiny vyložte 12 papíry na muffiny (nejlépe alobalem).

Lískové ořechy vložte do kuchyňského robotu s ocelovou čepelí a nasekejte, dokud z nich nevzniknou hrubé drobky.

Vlijte med přes horní část kuchyňského robotu, dokud se dobře nesmíchá s nasekanými ořechy, a poté kuchyňský robot zastavte.

Oříškovou směs rozdělte rovnoměrně do forem na muffiny a jemně poklepejte.

Vložte pánev do trouby a pečte deset minut. Vyjměte z trouby.

Naplňte velký pekáč asi 4 cm vody a vložte do trouby.

Smetanový sýr, zakysanou smetanu, sladidlo, skořici, muškátový oříšek, vanilkový extrakt, citronovou šťávu, vaječné žloutky, sůl a karamelizovaná jablka dejte do čisté misky kuchyňského robota vybavené ocelovou čepelí.

Zpracujte do hladka.

V měděné misce ušlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Opatrně vmíchejte těsto z kuchyňského robotu, dokud se dobře nepromíchá.

Těsto nalijte do formiček na muffiny. Nejjednodušší je, když použijete naběračku zmrzliny nebo velkou lžíci. Formy na muffiny by měly být zcela plné.

Vložte pánev do vyhřáté vodní lázně a pečte 20 minut.

Vypněte troubu a vyjměte vodní lázeň z trouby.

Vraťte jen cheesecake (bez vodní lázně) do teplé trouby a nechte v troubě 40 minut vychladnout.

Před podáváním vychlaďte alespoň čtyři hodiny.

Panna cotta s čokoládovou brusinkovou omáčkou

Panna cotta je italsky pro vařenou smetanu a často se podává o svátcích. Je to tradice i v jiných středomořských zemích. Muškátový oříšek dodává tomuto receptu hřejivý, sváteční pocit.

Ingredience

  • 2 lžíce teplé vody;
  • 1 1/2 lžičky neochucené želatiny;
  • 1 šálek 2% mléka;
  • 2 lžíce cukru;
  • 1 lžička citronové kůry;
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu;
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku;
  • 2 hrnky nízkotučného podmáslí;
  • 2 lžíce stévie;
  • 1/2 hrnku slazených sušených brusinek;
  • 2 hrnky vody;
  • 28 g hořké čokolády.

Postup

Vložte 2 lžíce teplé vody do malé misky a posypte želatinou. Dejte stranou.

Mléko, cukr, med, citronovou kůru, vanilkový extrakt a muškátový oříšek dejte do teflonové pánve na střední teplotu. Přiveďte k varu a snižte na mírný plamen a vařte asi 2 minuty. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Během chlazení vmíchejte želatinu, dokud se dobře nesmíchá.

Když je mléčná směs vlažná, přidejte podmáslí a stévii a prošlehejte.

Vyložte 6 malých ramekinů plastovým obalem. Mléčnou směs rozdělte mezi 6 vyložených ramek. Zakryjte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.

Zatímco mléčná směs chladne, vložte brusinky do teflonové pánve s vodou. Směs přiveďte k varu a snižte plamen na mírný var. Vařte asi hodinu, dokud nezbude jen asi 1/4 hrnku tekutiny.

Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Asi po 10 minutách přidejte čokoládu pouhým položením tyčinky do pánve na brusinkovou směs. Po dalších 10 minutách by čokoláda měla změknout a můžete ji vmíchat do brusinkové směsi.

Panna cottu podávejte tak, že na ramekin položíte talíř. Otočte talíř a dezert vyskočí z ramekinu. Jemně odlepte plastový obal a nalijte dvě lžíce omáčky.

odkaz na článek

. Warfarin a sladkosti [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS