Dýně hokkaido s Warfarinem
Dýně Hokkaido jsou obecně považovány za bezpečné ke konzumaci a nejsou známy žádné přímé interakce s Warfarinem. Vždy je však nejlepší se poradit se zdravotníkem nebo lékárníkem, zejména pokud užíváte nějaké další léky.
Warfarin je lék na ředění krve, který působí tak, že snižuje množství vitamínu K v těle, který je potřebný pro srážení krve. Dýně obecně nemají vysoký obsah vitamínu K a proto nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Někteří jedinci mohou být citlivější na určité potraviny nebo doplňky stravy než jiní. Pokud máte obavy z možných interakcí s léky, je vždy nejlepší se poradit se zdravotníkem nebo lékárníkem.
Stručně řečeno, ačkoli jsou dýně Hokkaido obecně bezpečné a nepředstavují významné riziko při užívání Warfarinu, je vždy vhodné se poradit se zdravotníkem, pokud máte jakékoli obavy nebo konkrétní otázky ohledně možných interakcí s léky.
Nejlepší dýňová polévka pro pacienty s Warfarinem
V Čechách obecně máme skvělé klima pro pěstování dýní. Proto každý podzim obchody s potravinami prodávají levné a lahodné dýně. V posledních letech jsem se do této skvělé zeleniny zamilovala.
Dýně, a zejména dýně Hokkaido, nebyly v českých zemích vždy standardní zeleninou. Jak se svět zmenšoval a globalizace zvětšovala, tato skvělá zelenina se stala stále oblíbenější u lidí v Česku.
Tato pikantní polévka Hokkaido se velmi snadno připravuje a osobně si myslím, že má skvělou chuť s nejlepší krémovou konzistencí – přesně tak, jak by měla být.
Dýně Hokkaido pochází původně z Japonska, ale našla si cestu i do Česka. Dýně má tvrdou slupku a měkké jádro, které je naplněno tou nejlahodnější dýňovou dužinou.
Při čištění dýně byste měli odstranit semínka, ale slupku nechat. Semínka se snadno odstraní lžící. Nezapomeňte si semínka uschovat. Jakmile je očistím od největších zbytků, tak je peču při 200 °C asi 30 minut, vytvořím z nich fantastickou ozdobu do hotové polévky. Když připravuji tuto pikantní polévku z hokkaida, vždycky dýni rozdělím na čtvrtky, odstraním nadýchanou dužinu se semínky a zbytek nakrájím na hrubé kousky včetně tvrdé slupky. Semínka tak zatím můžu péct v troubě, zatímco si připravuji zbytek ingrediencí na polévku. Do trouby k semínkům můžete ještě přidat nakrájený chléb, aby se stal voňavým a křupavým – hodí se pak k polévce. Výsledná konzistence polévky je osobní záležitost. Obvykle mám ráda polévky hustší, zatímco jiní lidé preferují tekutější polévku. Osobně si myslím, že nejlepší konzistenci dosáhnete podle níže uvedeného receptu. Pokud ale máte raději hustší nebo řidší polévku, můžete snadno přidat méně vody, nechat polévku déle vařit nebo ji můžete přidat až na konci. Je to zcela na vás a vašich preferencích.
Ingredience
- 1 dýně Hokkaido se slupkou;
- 1 červená cibule;
- 1 červená chilli paprička;
- 2 konzervy rajského protlaku (2x140 g);
- 1-2 brambory, střední velikosti;
- 1 pórek;
- 1 petrželová nať na ozdobu;
- 1,5 l kuřecího vývaru;
- 2 lžíce citronové šťávy;
- 2 lžíce jablečného octa (lze vynechat);
- 1 lžička cukru;
- 1 lžička sušeného tymiánu;
- 1 lžička papriky;
- 2-3 lžičky soli;
- 2,5 dl smetany ke šlehání.
Postup
Všechnu zeleninu očistěte a nahrubo nakrájejte. Dýni Hokkaido rozkrojte a lžící odstraňte semínka. Dýni Hokkaido nahrubo nakrájejte i se slupkou. Nezapomeňte si semínka uschovat.
Ze semínek odstraňte největší zbytky dužiny a pečte je v troubě při 200 °C asi 20-30 minut nebo dokud nezkřupají. Později se použijí jako ozdoba.
Ve velkém hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje a několik minut na něm opečte červenou chilli papričku a cibuli. Potom přidejte rajský protlak a prohřejte.
Nyní přidejte zbytek ingrediencí kromě smetany ke šlehání. Nechte vše dusit/vařit na středním ohni, dokud dýně a brambory nezměknou. To trvá asi 30–40 minut.
Tyčovým mixérem rozmixujte všechny ingredience na hladkou polévku. Na mírném ohni nakonec přidejte smetanu ke šlehání a vmíchejte do polévky.
Nyní je čas zhodnotit konzistenci polévky. Pokud se vám zdá příliš řídká, nechte ji déle vařit. Pokud se vám zdá příliš hustá, přidejte trochu vody.
Ujistěte se, že polévka má dobrou konzistenci a je horká. Podávejte ji s pečenými dýňovými semínky a křupavým chlebem.
Obsah vitamínu K v dýňové polévce
Ingredience
- 1 dýně Hokkaido se slupkou obsahuje 15 µg vitamínu K;
- 1 červená cibule obsahuje 0,3 µg vitamínu K;
- 1 červená chilli paprička obsahuje zanedbatelné množství vitamínu K;
- 2 konzervy rajského protlaku (2x140 g) obsahuje 31 µg vitamínu K;
- 1-2 brambory, střední velikosti obsahuje 6 µg vitamínu K;
- 1 pórek obsahuje 50 µg vitamínu K;
- 1 petrželová nať na ozdobu obsahuje 0,1 µg vitamínu K;
- 1,5 l kuřecího vývaru neobsahuje vitamín K;
- 2 lžíce citronové šťávy obsahuje zanedbatelné množství vitamínu K;
- 2 lžíce jablečného octa (lze vynechat) obsahuje zanedbatelné množství vitamínu K;
- 1 lžička cukru neobsahuje vitamín K;
- 1 lžička sušeného tymiánu obsahuje 0,1 µg vitamínu K;
- 1 lžička papriky obsahuje 2 µg vitamínu K;
- 2-3 lžičky soli neobsahuje vitamín K;
- 2,5 dl smetany ke šlehání obsahuje 10 µg vitamínu K.
Polévka podle tohoto receptu vystačí na 7 porcí.
Celkový obsah vitamínu K je 114,5 µg.
Obsah vitamínu K na jednu porci je přibližně 16 µg vitamínu K. Doporučená denní dávka vitaminu K je 80 μg u dospělých mužů a 70 μg u dospělých žen. Takže pokud si tuto polévku zamilujete jako já, nemusíte jíst nic jiného, než tuto úžasnou polévku z dýně hokkaido. Za jeden den můžete ale sníst maximálně jen 5 porcí, ženy o jednu porci méně.