Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  

Mák a užívání Warfarinu

 


Aktualizováno:

Dieta při užívání Warfarinu

Mák je nejlepším zdrojem vápníku. Pokud ho denně sníte okolo 60 gramů, tak si můžete být jisti tím, že jste tělu dali přesně tolik, kolik je stanoveno jako minimální doporučená denní dávka. Mák je možné zařadit do skupiny číslo jedna. Tedy do skupiny zdravých potravin. Mák se hodí jak do běžného zdravého jídelníčku, tak i do jídelníčku, který je určen k redukci váhy.

Mák a Warfarin

Pacienti užívající lék Warfarin dostávají mnohdy mylné informace o tom, jak by měli například upravit své stravování. Dávno již neplatí, že by se měli zcela vyvarovat příjmu zeleniny kvůli obsahu vitaminu K, jehož efekt Warfarin blokuje. Důležité je, aby příjem daného vitaminu v dietě byl vyrovnaný. Účinky léku je potřeba pravidelně monitorovat pomocí Quickova testu, jehož výsledek je udáván jako INR (mezinárodní normalizovaný poměr). INR zdravých osob se pohybuje okolo hodnoty 1,0. Projevem zpomalení srážení krve je stoupající INR (při INR 2,0 se plazma sráží přibližně 2x pomaleji než u neléčeného jedince). INR je podle choroby pacienta lékařem nastaveno většinou na 2,0–3,5.

Kromě normálního fungování procesu krevního srážení se vitamin K účastní i tvorby kostní hmoty. Jako doporučený denní příjem pro dospělé se udává rozmezí 70–80 µg. Obsah vitaminu K v dietě by pak neměl překročit 250 µg denně. Příjem vitaminu K vyšší než 300 µg denně již vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být shodný každý den, respektive každé 2–3 dny (vzhledem k delšímu poločasu účinné látky může být vyšší příjem vitaminu K jeden den napraven jeho nižším příjmem den následující). Příjem vitaminu K vyšší než 750 µg denně je již nebezpečný a velmi pravděpodobně povede k výraznému rozkolísání INR.

Problémem je, že se obsah vitaminu K v různých druzích zeleniny liší v závislosti na zralosti, způsobu a místě pěstování nebo ročním období. U hovězího a drůbežího masa jeho obsah například záleží na tom, čím byla zvířata krmena. Při krmení zelenou stravou je obsah vitaminu K v mase vyšší. Stejně tak je různá jeho dostupnost z různých zdrojů v závislosti na formě, ve které se vitamin K vyskytuje (například 100 µg vitaminu K v syntetické formě odpovídá 300 µg vitaminu K z brokolice). Velmi kolísavý je obsah vitaminu K v kysaném zelí nebo jiné kvašené zelenině. Těm je tedy vhodnější se při užívání léku Warfarin skutečně zcela vyhnout. Stejně tak je nezbytné vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu. Povolen je maximálně 1 alkoholický nápoj (0,5 l piva, 0,2 dl vína, 0,5 dl destilátu) denně.

V jedné lžíci máku je 0,0 mcg vitaminu K. Tudíž u léku Warfarin není kontraindikovaný.

Mák se stal neodmyslitelnou součástí jídelníčku a hraje důležitou roli i při různých lidových zvycích jako symbol bohatství a hojnosti. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou a vitamin E. Je bohatý na železo, hořčík a především na vápník, toho obsahuje mnohem více než mléko či mléčné výrobky. Je zajímavý i jako prevence proti osteoporóze. Má zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Lizar

odkaz na článek

. Mák a užívání Warfarinu [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS