Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  

Třešně a Warfarin

 


Aktualizováno:

Dieta při užívání Warfarinu

Mohu jíst třešně při Warfarinu?
Třešně jsou kyselé ovoce, které se používá v pokrmech po celém světě. U nás je bezpochyby oblíbená hrnková bublanina s třešněmi. Šťáva z třešní je spojována s řadou lékařských použití, včetně zmírnění zánětu při dně a artritidě. Ptáte-li se na Warfarin, tak mezi třešněmi a léky na ředění krve nebyly zaznamenány žádné interakce. Je to proto, že třešně obsahují jen zanedbatelné množství vitamínu K a z pohledu léčby Warfarinem není tedy jejich množství důležité.

Warfarin

Warfarin je antikoagulant neboli ředidlo krve, což znamená, že inhibuje schopnost vašeho těla tvořit krevní sraženiny. Krevní sraženiny jsou způsob, jakým tělo omezuje krvácení, ale některé krevní sraženiny mohou blokovat krevní cévy a vést k vážnému zdravotnímu problému známému jako plicní embolie. Warfarin je určen k prevenci krevních sraženin u lidí, kteří mají sklon k příliš snadné tvorbě sraženin nebo kterým hrozí vznik patologických sraženin.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Warfarin a vitamín K

Vitamin K je nezbytný pro kaskádu chemických reakcí spojených s tvorbou sraženiny. Warfarin působí tak, že blokuje aktivitu vitaminu K, a tím zpomaluje tvorbu krevních sraženin. V důsledku léčby Warfarinem, je schopnost tvořit krevní sraženiny velmi citlivá na hladinu vitaminu K. Pokud jíte příliš mnoho potravin s obsahem vitamínu K, můžete začít tvořit abnormální krevní sraženiny.

Třešně a vitamín K

Při užívání Warfarinu může lékař doporučit, abyste si hlídali konzumaci potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako jsou:

  • špenát,
  • kapusta,
  • všechny jedlé zelené listy,
  • brukev,
  • zelí bílé i červené,
  • chřest,
  • jarní cibulka,
  • okurky.

Množství vitamínu K v jednom hrnku syrových, vypeckovaných sladkých třešní je pouze 3,23 mikrogramů. Jak je vidět, tak třešně mají jen nízký obsah vitamínu K, což znamená, že pravděpodobně nebudou mít významný vliv na Warfarin. Jejich konzumace v nadměrném množství (na kila) by však mohla způsobit výkyv v příjmu vitamínu K, proto se během užívání Warfarinu vyhněte nárazové konzumaci velkého množství třešní i jakéhokoli jiného ovoce nebo zeleniny obsahující vitamín K.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Dieta při Warfarinu

Lékař vám dávku Warfarinu upraví tak, aby bylo méně pravděpodobné, že se u vás vytvoří patologické krevní sraženiny, ale také se může stát, že nebudete zcela schopni sraženiny tvořit a budete déle krvácet nebo se začnou tvořit modřiny. Jakmile vy a váš lékař najdete správnou dávku právě pro vás, je důležité, abyste se snažili udržet příjem vitaminu K relativně stabilní hodnotě ze dne na den. To znamená, že pokud budete dodržovat stejnou dietu a jíst téměř stejné množství potravin s vitamínem K každý den, Warfarin by měl dobře fungovat.

odkaz na článek

. Třešně a Warfarin [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS