Facebook Síť X Pinterest email tisk

Třešně a Warfarin

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaDieta při užívání Warfarinu

TŘEŠNĚ A WARFARIN a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Mohu jíst třešně při Warfarinu?
Třešně jsou kyselé ovoce, které se používá v pokrmech po celém světě. U nás je bezpochyby oblíbená hrnková bublanina s třešněmi. Šťáva z třešní je spojována s řadou lékařských použití, včetně zmírnění zánětu při dně a artritidě. Ptáte-li se na Warfarin, tak mezi třešněmi a léky na ředění krve nebyly zaznamenány žádné interakce. Je to proto, že třešně obsahují jen zanedbatelné množství vitamínu K a z pohledu léčby Warfarinem není tedy jejich množství důležité.


Obsah článku

Warfarin

Warfarin je antikoagulant neboli ředidlo krve, což znamená, že inhibuje schopnost vašeho těla tvořit krevní sraženiny. Krevní sraženiny jsou způsob, jakým tělo omezuje krvácení, ale některé krevní sraženiny mohou blokovat krevní cévy a vést k vážnému zdravotnímu problému známému jako plicní embolie. Warfarin je určen k prevenci krevních sraženin u lidí, kteří mají sklon k příliš snadné tvorbě sraženin nebo kterým hrozí vznik patologických sraženin.

Warfarin a vitamín K

Vitamin K je nezbytný pro kaskádu chemických reakcí spojených s tvorbou sraženiny. Warfarin působí tak, že blokuje aktivitu vitaminu K, a tím zpomaluje tvorbu krevních sraženin. V důsledku léčby Warfarinem, je schopnost tvořit krevní sraženiny velmi citlivá na hladinu vitaminu K. Pokud jíte příliš mnoho potravin s obsahem vitamínu K, můžete začít tvořit abnormální krevní sraženiny.

Třešně a vitamín K

Při užívání Warfarinu může lékař doporučit, abyste si hlídali konzumaci potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako jsou:

  • špenát,
  • kapusta,
  • všechny jedlé zelené listy,
  • brukev,
  • zelí bílé i červené,
  • chřest,
  • jarní cibulka,
  • okurky.

Množství vitamínu K v jednom hrnku syrových, vypeckovaných sladkých třešní je pouze 3,23 mikrogramů. Jak je vidět, tak třešně mají jen nízký obsah vitamínu K, což znamená, že pravděpodobně nebudou mít významný vliv na Warfarin. Jejich konzumace v nadměrném množství (na kila) by však mohla způsobit výkyv v příjmu vitamínu K, proto se během užívání Warfarinu vyhněte nárazové konzumaci velkého množství třešní i jakéhokoli jiného ovoce nebo zeleniny obsahující vitamín K.

Dieta při Warfarinu

Lékař vám dávku Warfarinu upraví tak, aby bylo méně pravděpodobné, že se u vás vytvoří patologické krevní sraženiny, ale také se může stát, že nebudete zcela schopni sraženiny tvořit a budete déle krvácet nebo se začnou tvořit modřiny. Jakmile vy a váš lékař najdete správnou dávku právě pro vás, je důležité, abyste se snažili udržet příjem vitaminu K relativně stabilní hodnotě ze dne na den. To znamená, že pokud budete dodržovat stejnou dietu a jíst téměř stejné množství potravin s vitamínem K každý den, Warfarin by měl dobře fungovat.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvanáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Potraviny nevhodné při ředění krve
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Warfarin a jahody
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvanáct.