Ano či ne
Látky obsažené v jablkách zpomalují proces stárnutí. Ovšem žádnou razantní změnu neočekávejte. Jablko nám poskytuje vlákninu, která je obsažena hlavně ve slupce. Proto nám naše babičky a maminky říkávaly, že je z celého jablka tím nejzdravějším a že je opravdová škoda ji vyhazovat. Pozitivem je, že konzumace jablek není v případě léčby Warfarinem nijak omezena, ale držte se pravidla „všeho s mírou“. Nadměrná konzumace vždy může spíše uškodit než pomoci. Každopádně není třeba se obávat, že po jablkách ztloustnete, i když se zdají velmi sladká. Mají nízký obsah cukru a málo kalorií. Ne nadarmo je to ovoce, které mohou do svého jídelníčku zahrnout i diabetici. Každé jablko obsahuje až 85 % vody!
Jablka nám toho dávají ještě víc. Obsahují vitamin C a látky pro tělo nezbytné: železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů. Jablka jsou také zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály.
Takže užíváte-li Warfarin, vůbec se nebojte každodenní konzumace jablek.
Jaké množství
Jablka jak přírodní, tak konzervovaná obsahují velmi málo vitaminu K, tudíž v rámci „warfarinové diety“ je možno je pojídat bez výraznějšího omezení. Nutno jen připomenout, že u osob léčených Warfarinem není důležité jen omezovat potraviny s vyšším či vysokým obsahem vitaminu K, ale také je potřeba dbát na určitou, pokud možno pravidelnou dodávku vitaminu K v potravě. Zpravidla se jedná o průměrnou denní dávku cca 250 mcg vitaminu K. Jedině při relativně standardní dodávce vitaminu K v přirozených zdrojích potravy je možno zajistit, aby se hodnota INR při Quickově testu pohybovala v požadovaném rozmezí, tedy mezi 2 a 3.
Mějte tedy i v tomto případě na paměti, že všeho s mírou.
Zelená nebo červená
Je jen na vás, jakému druhu jablek dáte přednost.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Scott Bauer