Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  

Jablka a Warfarin

Konzumace ovoce je při užívání léku Warfarin povolena v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství. Jablka jíme, aniž bychom si uvědomovali, že to jsou plody pro náš jídelníček doslova nepostradatelné. Mají rozmanitou variaci chutí, jsou snadno dostupné a také poměrně levné. Věřte nebo ne, jablka můžeme v uvozovkách označit za potravinu, ze které by se mohl vyrábět elixír mládí.

Ano či ne

Látky obsažené v jablkách zpomalují proces stárnutí. Ovšem žádnou razantní změnu neočekávejte. Jablko nám poskytuje vlákninu, která je obsažena hlavně ve slupce. Proto nám naše babičky a maminky říkávaly, že je z celého jablka tím nejzdravějším a že je opravdová škoda ji vyhazovat. Pozitivem je, že konzumace jablek není v případě léčby Warfarinem nijak omezena, ale držte se pravidla „všeho s mírou“. Nadměrná konzumace vždy může spíše uškodit než pomoci. Každopádně není třeba se obávat, že po jablkách ztloustnete, i když se zdají velmi sladká. Mají nízký obsah cukru a málo kalorií. Ne nadarmo je to ovoce, které mohou do svého jídelníčku zahrnout i diabetici. Každé jablko obsahuje až 85 % vody!

Jablka nám toho dávají ještě víc. Obsahují vitamin C a látky pro tělo nezbytné: železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů. Jablka jsou také zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály.

Takže užíváte-li Warfarin, vůbec se nebojte každodenní konzumace jablek.

Jaké množství

Jablka jak přírodní, tak konzervovaná obsahují velmi málo vitaminu K, tudíž v rámci „warfarinové diety“ je možno je pojídat bez výraznějšího omezení. Nutno jen připomenout, že u osob léčených Warfarinem není důležité jen omezovat potraviny s vyšším či vysokým obsahem vitaminu K, ale také je potřeba dbát na určitou, pokud možno pravidelnou dodávku vitaminu K v potravě. Zpravidla se jedná o průměrnou denní dávku cca 250 mcg vitaminu K. Jedině při relativně standardní dodávce vitaminu K v přirozených zdrojích potravy je možno zajistit, aby se hodnota INR při Quickově testu pohybovala v požadovaném rozmezí, tedy mezi 2 a 3.

Mějte tedy i v tomto případě na paměti, že všeho s mírou.

Zelená nebo červená

Je jen na vás, jakému druhu jablek dáte přednost.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Scott Bauer

odkaz na článek

. Jablka a Warfarin [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek napsala zdravotní sestra Mgr. Světluše Vinšová.

Tento nástroj neposkytuje zdravotní poradenství. Viz další informace.

Lidé také čtou

Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU