Hrách a Warfarin


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Dieta při užívání Warfarinu

Zveřejněno dne 12.2.2019


Strava má být během užívání léku Warfarin chutná, pokrmy raději jednoduché, ne příliš tučné ani sladké. Nejdůležitější je vyvážený příjem vitaminu K, to znamená nekonzumovat nárazově velké množství zeleniny najednou, spíše si ji rovnoměrně rozvrhnout na více porcí za týden tak, aby množství vitaminu K v potravě nebylo příliš velké, a hlavně, aby bylo konstantní. Kolísání příjmu vitaminu K totiž způsobuje kolísání účinné látky warfarin. Naopak pokud je příjem vitaminu K v potravě konstantní, lze tomu přizpůsobit i léčebnou dávku.

Ano či ne

Čerstvý hrách lze konzumovat velmi střídmě, a to pouze jako ozdobu či doplněk, nikdy ne jako hlavní chod.


Jaké množství

Potraviny se středním obsahem vitaminu K, mezi které se řadí i hrách coby luštěnina, můžete do jídelníčku zařazovat podle svých zvyklostí, ale vždy pravidelně a přiměřeně.

Zelený nebo žlutý

Hrách žlutý obsahuje 7 µg vitaminu K ve 100 g. Čerstvý, tedy zelený hrách, použijte pouze jako doplněk na ozdobu a zpestření stravy. Zelený hrášek totiž obsahuje 24 µg vitaminu K ve 100 g.

Doporučená denní dávka vitaminu K je 70–80 µg, dávka by v žádném případě neměla překročit 250 mikrogramů za den.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Jorge Royan

odkaz na článek

Facebook Twitter Pinterest email tisk

. Hrách a Warfarin [online]. Warfarin-dieta.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
klíčová slova
warfarin hrách vitamin k doplněk luštěnina dávka